Navigácia

  • Rómska paleta

    Podtatranské osvetové stredisko v  Poprade zrealizovalo  výtvarnú súťaž pre rómsku menšinu do 18 rokov: Rómska paleta.

    Téma  súťaže :   Za siedmimi horami...

    Hodnotenie výtvarných prác sa uskutočnilo dňa 4. septembra 2023 v priestoroch Podtatranského osvetového strediska v Poprade. Výstava ocenených prác bola inštalovaná  v spoločných priestoroch POS Poprad sprístupnená je pre širokú verejnosť.

    Do súťaže sa zapojilo 120 škôl zo Slovenska.

    V II. Kategórii od 11 rokov porota vyberala zo  703 výtvarných  prác.

    Diplomy v II. Kategórii získalo 30 prác a jeden z diplomov  získala  aj  žiačka našej školy Nela Kroková, ktorá úspešne reprezentovala našu školu. Prajeme jej veľa  kreatívnych  a inšpiratívnych nápadov pri tvorbe výtvarných prác.

  • Striebro na turnaji v prehadzovanej

    Dňa 4. novembra sme sa už tradične zúčastnili na netradičnom turnaji v prehadzovanej v Bardejove, ktorý pravidelne organizuje Občianske združenie Mládež 21. storočia. Náš 8-členný tím chlapcov a dievčat úspešne zvládol vstup do turnaja jednou výhrou a jednou remízou. Najlepší zápassme odohrali v našom poslednom vystúpení v skupine proti ZŠ Komenského BJ, v ktorom sme viackrát otáčali nepriaznivé skóre, no vďaka výbornému tímovému výkonu sme tento zápas vyhrali 2:0.Touto výhrou sme si zabezpečili 1. miesto v skupine a miestenku vo finále turnaja. Finálový zápas proti ZŠ s MŠ Hertník sme začali nádejne, no napokon bol súper nad naše sily a prehrali sme 1:2 na sety.Pochvala za vzornú reprezentáciu našej školy patrí týmto žiakom: Ján Daňko (6.A), Sidónia Murcková a Gabriela Hviščová (obe 7.A), Sabrina Kurejová, Sofia Žatkovičová, Patrik Bezeg, Stanislav Moravec a Jozef Jurč (všetci 7.B).

    PaedDr. Júlia Kurtyová

  • Silná ruka 2023 PREŠOV, Bronzový Alex Horvát

    V piatok 27. októbra sa v telocvični na Fakulte výrobných technológií v Prešove uskutočnil megaturnaj v armwrestlingu (pretláčania rukou) Silná ruka 2023. Súťažilo sa v dvanástich vekových a hmotnostných kategóriách žiakov a žiačok základných škôl. Do podujatia sa prihlásilo rekordných 205 pretekárov z celého Prešovského kraja. Medzi súťažiacimi nechýbala ani päťčlenná reprezentácia ZŠ v Kurime, ktorých na turnaj pripravil tréner Mgr Jozef Sorád. A naši borci sa rozhodne nestratili. Najväčší úspech zaznamenal Alex Horvát z VIII.A, ktorý bojoval v kategórii chlapcov - pravákov do 15 rokov a +60 kg. Alex skončil na bronzovej tretej priečke so ziskom 21 bodov. V rovnakej kategórii sa predstavili aj Filip Jurč (IX.A), ktorý skončil so ziskom 14 bodov na peknej 9. priečke, Damián Skonc (IX.B) skončil s 10 bodmi na 13. pozícii a Róbert Ferenc (VIII.A) skončil s 1 bodom na 22. priečke. V kategórii chlapcov – pravákov do 15 rokov a 60 kg skončil Niko Kurej (VIII.A) so 7 bodmi na 13. priečke. Všetci naši chlapci si zaslúžia ústnu pochvalu za vzornú reprezentáciu školy aj obce. Alex Horvát si svojim výkonom vybojoval miestenku na majstrovstvá Slovenska, ktoré sa uskutočnia 21. novembra 2023 v Košiciach a my mu budeme opäť držať palce.

  • Turistika v okolí Kurimy

    Už Hippokrates kedysi dávno povedal, že chôdza je pre človeka najlepší liek. V tomto duchu sme na chvíľu „opustili“ hluk bežného dňa a v rámci športového krúžku sme sa vybrali na túru do okolia Kurimy. V krásnej jesennej prírode sme strávili dve hodiny a prešli sme takmer 6 km. Videli sme stopy divej zveri, v diaľke Kožany, Šašovú a Poliakovce, pocvičili na balíkoch z pokosenej trávy, tí odvážnejší vyliezli na poľovnícky posed. Všetko umocňovali príjemné rozhovory a spontánna radosť našej mládeže. Bodaj by takýchto pekných chvíľ bolo v našich životoch čo najviac.

    PaedDr. Júlia Kurtyová

    Foto: Stanislav Moravec, Júlia Kurtyová

  • Starý mobil sem!

    Máte doma starý mobil? Pokazil sa, rozbil, nefunguje nepoužívate ho, len Vám zavadzia? Prineste ho do školy a zapojte sa do súťaže o tablety, lístky do kina, batohy, knihy, či ponožky. Čím viac mobilov odovzdáte, tým väčšia je Vaša šanca na výhru v žrebovaní.

    Mobily mi môžete odovzdávať od 10.10. do 13.11.2023.

    Mgr. Miroslava Passiová – koordinátor environmentálnej výchovy

  • Plavecký výcvik

    Žiaci 3. a 4. ročníka,  Základnej školy v Kurime,  sa v dňoch od 25. septembra 2023  do  29. septembra 2023, zúčastnili základného plaveckého výcviku.

    Plávanie je jeden z mála športov, pri ktorom musíme využívať všetky naše svaly. Napomáha tak dieťaťu k rozvoju dôležitých funkcií tela vrátane svalov, pľúc a srdca.

    Plávanie je celotelová aktivita, a učením našich žiakov plávaniu sme sa snažili u nich rozvíjať ich aktívne a zdraviu prospešné trávenie času.

    Veľká vďaka patrí Plavárni Vinbarg a ich skvelým, milým  a ohľaduplným inštruktorom.

    Ďakujeme!

    37 žiakov a  pani učiteľky Repiská, Daňková, Poljaková

  • Svetový deň mlieka

    V  septembri si pripomíname  Svetový deň mlieka v školách27. 9. 2023 si aj naši žiaci I. stupňa spestrili vyučovanie a pripomenuli si tento deň. Dozvedeli sa rôzne zaujímavosti o mlieku a mohli si aj overiť svoje vedomosti. Vyrobili krásne plagáty a obrázky. Pracovali aj s interaktívnym DVD Cesta mlieka. Viac vo fotoalbume...

  • Biela pastelka 2023

    Motto:

    Biela pastelka je symbolom neviditeľných línií, symbolom sveta nevidiacich, príležitosťou prejaviť ľudskú ušľachtilosť a solidaritu. Pomáha hľadať riešenia v často ťažkých situáciách, kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Výber farebného papiera na zviditeľnenie bielych línií symbolizuje existenciu možností riešenia situácií nevidiacich a slabozrakých ľudí. Biela pastelka znamená svetlo, keď okolo je tma.

    Biela pastelka je verejná zbierka zlepšujúca životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii.

    Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím.

    Aj naša škola sa opäť zapojila do  verejnej zbierky Biela pastelka.

    Vyzbieralo sa : 223,47 €

    ĎAKUJEME všetkým, ktorí prispeli.

  • Detské krúžky v regiónoch

  • Ocenená práca v súťaži

    V celoslovenskej súťaži Povesti o jaskyniach na Liptove nás výtvarným dielom reprezentovala Sofia Žatkovičová zo 6.B (tohto roku už 7.B). Po vypočutí viacerých povestí navrhla ilustráciu pre jednu z nich – Baraskulina jaskyňa. Jej práca bola počas letných prázdnin ocenená odbornou porotou. K úspechu Sofii srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

    https://www.smopaj.sk/sk/clanok/550-vyhodnotenie-sutaze

  • Hlasovanie v Tesco Bardejov

    Vážení rodičia, kolegovia, milí žiaci,

    zapojili sme sa do programu spoločnosti Tesco „Vy rozhodujete, my pomáhame“ s cieľom získať finančné prostriedky na zriadenie Ekoučebne – oddychovej zóny s bylinkovými záhonmi. Za náš projekt môžete hlasovať vhodením žetónov do hlasovacej urny v obchodnom dome Tesco v Bardejove. Žetón získate za každý nákup (hodnota nákupu nerozhoduje). Hlasovanie potrvá do 6.8.2023. Vopred ďakujeme za každý Váš hlas.

    Mgr. Miroslava Passiová

  • VESELO JE V ŠKOLSKOM KLUBE

    Tento školský rok nám v ŠKD ubehol ako voda a ako je vidieť na fotkách, nenudili sme sa. Počas záujmových činností sme vyrábali výrobky, ozdobovali nimi naše kluby i nástenky na chodbe školy. Nezabúdali sme ani na darčeky pre rodičov, starých rodičov, kamarátov. Každodennou činnosťou bola aj príprava detí na vyučovanie. Pekné počasie sme využívali na realizovanie pohybových aktivít na čerstvom vzduchu. V júni sme pre deti pripravili športové popoludnie, kde si zasúťažili v rôznych disciplínach.

    Pri našej práci sme kládli dôraz na vytváranie priateľskej atmosféry v oddeleniach, využívanie hier na oddych, zábavu aj poučenie.

    Želáme všetkým radostné prežitie letných prázdnin a tešíme sa na stretnutie opäť v septembri!

    Vychovávateľky ŠKD

  • Noc v škole

    V piatok 23.6. 2023 v podvečerných hodinách sa schádzala väčšina žiakov I. stupňa do  budovy základnej školy. Všetci mali nasmerované na očakávanú „Noc v škole“. Počasie nebolo veľmi priaznivé, ale to nás neodradilo. Začali sme voňavou večerou. Každý si pochutnal na nejednom trojuholníčku pizze. Na pyžamovej párty sa všetci dosýta vyšantili a vyskákali. Vyčerpávajúca aktivita hľadanie pokladu  nočnou školou dala zabrať všetkým zúčastneným. Na  nájdenom poklade  v škole si všetci zamaškrtili.. Ráno po pobalení a uprataní, čakala žiakov cesta späť domov.

    Pevne veríme, že „Noc v škole“ splnila všetky očakávania a žiaci  si túto akciu nenechajú ujsť ani na budúci rok.

  • JAHODOVÉ POCHÚŤKY

    V rámci projektu „Školské ovocie  - Ovocie a zelenina do škôl“  všetci žiaci našej školy absolvovali v stredu 14. 06. 2023 ochutnávku ovocia. Voňavé jahody chutili naozaj každému (viac vo fotogalérii).

    Ďalšie prekvapenie nás čakalo o týždeň neskôr, keď žiaci 1. stupňa dostali krásne šnúrky na krk s karabínkou.

    Za tieto milé darčeky ďakujeme firme Hook, s. r. o..

                                                                                                  Mgr. Mária Rajničová, ZRŠ

  • Vyhodnotenie súťaže ENGLISH STAR

    V pondelok, 19. júna 2023, sme oficiálne vyhodnotili medzinárodnú súťaž ENGLISH STAR, ktorá sa na našej škole konala 27. apríla. Tejto obľúbenej súťaže sa tento rok zúčastnilo 22 105 žiakov zo 672 škôl z celého Slovenska. Tešíme sa, že aj na našej škole je o súťaže v anglickom jazyku záujem a rovnako nás potešili aj výsledky. Z 25 zúčastnených žiakov takmer všetci získali viac ako 80 %, čím si vyslúžili diplom so zlatou medailou. Žiak 9. A., Tobias Stričko, dosiahol 100 %-nú úspešnosť.

    Súťaže sa zúčastnili títo žiaci: Lukáš Žatkovič (5. A); Tatiana Žatkovičová, Charlotte Štofková, Nella Jendroľová (všetky 5. B), Kristián Buzek, Rastislav Koval, Zuzana Stavarová,  Alexandra Jusková, Soňa Semhricová (všetci 6. A); Sofia Žatkovičová a Patrik Bezeg (6. B); Matúš Grega, Šimon Gambaľ, Radoslav Tóth, Marek Lipták (všetci 7. A); Matej Buzek, Petra Olearčinová, Dorián Guba a Katarína Randárová (všetci 8. A); Daniel Priputen (8. B); Samuel Kočiščák, Nina Gdovinová, Tobias Stričko, Laura Paľuríková a Emma Gambaľová (všetci 9. A).

    Za zaplatenie štartovného ďakujeme Rade rodičov pri ZŠ v Kurime.

    PaedDr. Júlia Kurtyová

     

  • Oznam vedúcej ŠJ

    Oznamujem stravníkom, že strava zadarmo pokračuje aj v novom školskom roku 2023/2024.

    Zápisný lístok na stravovanie s Návratkou môžete odoslať cez edupage

    (Návod: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u4774https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u4774)

    alebo ho môžete stiahnuť tu:

    Navratka_ pomôcka_od 01.09.2023_kurima

    Podrobné informácie, nájdete tu:

    Informácia k dotáciam na stravu od_01-09-2023

  • Oznam

    Riaditeľ Základnej školy v Kurime oznamuje rodičom a žiakom, že

    dňa 12. 06. 2023 (pondelok)

    a 15. 06. 2023 (štvrtok)

    bude skrátené vyučovanie, t.j budú len štyri vyučovacie hodiny z dôvodu vzdelávania pedagogických zamestnancov. Obedy budú riadne zabezpečené po skončení vyučovania. V prevádzke nebude školský klub detí.

    Počas týchto dvoch dní sa vyučovanie končí štvrtou hodinou.

  • Celoslovenské finále – 1. miesto

    Celoslovenská súťaž „Na krajine nám záleží“ vyhlásená Ústavom krajinnej ekológie SAV vyvrcholila 5.6.2023 na Smolenickom zámku obhajobou projektových zámerov pred odbornou porotou. Do finále postúpili aj naši deviataci Laura Paľuríková, Patrik Passia, Martin Skonc a Tobias Stričko, ktorí sa vďaka finančnej podpore Rodičovskej Rady pri ZŠ v Kurime mohli na tomto podujatí zúčastniť. Neodradila ich náročná cesta, nekonečné čakanie na prípoje na staniciach, ani nepriaznivá predpoveď počasia a s úsmevom absolvovali nielen dlhú cestu vlakom, ale aj viac ako 15 kilometrov nútených prechádzok na miesta, kde koľajnice neviedli.

    Na Smolenickom zámku sa stretli žiaci z rôznych kútov Slovenska. Napriek tomu, že medzi sebou mali súťažiť, nebolo to cítiť. Vznikali nové kamarátstva, bolo počuť slová vzájomnej pochvaly a povzbudenia. Žiaci sa stretávali a spolupracovali pri vzdelávacích stánkoch, pri vystúpeniach šermiarov a sokoliarov a často aj pri stoloch s občerstvením.

    Po týchto bohatých sprievodných aktivitách prišla na rad obhajoba prác a doplňujúce otázky zo strany poroty. Konkurencia bola naozaj silná, žiaci mali projekty vypracované na vysokej odbornej úrovni, čo neraz slovami potvrdili aj členovia poroty. Naši žiaci priniesli so sebou do Smoleníc kus východu a ich prezentácia bola obohatená o pripomienky a otázky v šarištine v podaní Tobiasa Strička, ktorý predstavoval zarytého odporcu všetkých ekologických zmien v našom školskom areáli. Jeho priam divadelné vystúpenie zaujalo a pobavilo porotu aj prítomných divákov. Porota v závere nešetrila slovami chvály. Tobiasovi odporúčali štúdium herectva, ostatných chválili za argumentáciu, odbornú podkutosť a netradičný prístup, ktorý bol bezpochyby veľkým obohatením celého finále. Chvála, ktorá zaznela po prezentácii našich žiakov neostala iba v slovnej podobe. Výsledkom je 1.miesto v súťaži a 350€ poukážka na nákup cien.

    Deviatakom ďakujem za reprezentáciu školy a príjemne strávený spoločný čas.

    Mgr. Miroslava Passiová

  • BRIGÁDA NA ŠKOLSKOM IHRISKU PIATOK, 2. JÚN 2023

    V piatok, 2. júna, sa pre žiakov 5.-9. ročníka uskutočnila brigáda zameraná na zveľadenie našich školských športovísk. V pláne bolo najmä vyčistenie atletického oválu, aby tak mohol naďalej slúžiť nielen žiakom, ale aj širokej verejnosti.

    Žiaci pod vedením svojich triednych učiteľov pracovali vo vysokom pracovnom nasadení a v dobrej nálade. Do rytmu nám hrala ľudová hudba.

    Odmenou nám boli chutné buchty na pare od našich pani kuchárok.

    Ďakujeme firme STAP SF s.r.o., konkrétne pánom Petrovi Škriabovi a Matúšovi Murckovi, za odvoz odpadu a pánom Jozefovi Bezegovi a Radoslavovi Jurčovi za úpravu ihriska a atletickej dráhy.

     

    PaedDr. Júlia Kurtyová

    Foto: Mgr. Vladislav Kristiňák

  • Výzva hlasovanie

    Vážení rodičia, kolegovia, priatelia školy,Vážení rodičia, kolegovia, priatelia školy,
    v snahe získať finančné prostriedky na zveľadenie školského areálu ZŠ v Kurime sme sa zapojili do projektu Gesto pre mesto. Náš projekt bol spomedzi mnohých ďalších vybratý do užšieho výberu – hlasovanie verejnosti. Je už len v našich rukách, či sa nám sumu 1000€ podarí získať.

    Hlas nášmu projektu môžete odovzdať na https://www.gestopremesto.sk/hlasovanie/presovsky-kraj do 30.6.2023 iba raz. Hlasovať môžu len osoby staršie ako 18 rokov. Podporte nás prosím hlasom, zdieľaním na sociálnych sieťach, či akýmkoľvek iným šírením tejto prosby.

    Ukážme, že škola nie je len budova na učenie, ale komunita schopná spojiť sa pre dobrú vec.

    Za všetky hlasy vopred ďakujeme.

    Mgr. Miroslava Passiová

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola v Kurime
    Družstevná 222
    086 12 Kurima
  • +421 54 739 11 10
    +421 9011 407 474

Fotogaléria