Navigácia

  • BRIGÁDA NA ŠKOLSKOM IHRISKU PIATOK, 2. JÚN 2023

    V piatok, 2. júna, sa pre žiakov 5.-9. ročníka uskutočnila brigáda zameraná na zveľadenie našich školských športovísk. V pláne bolo najmä vyčistenie atletického oválu, aby tak mohol naďalej slúžiť nielen žiakom, ale aj širokej verejnosti.

    Žiaci pod vedením svojich triednych učiteľov pracovali vo vysokom pracovnom nasadení a v dobrej nálade. Do rytmu nám hrala ľudová hudba.

    Odmenou nám boli chutné buchty na pare od našich pani kuchárok.

    Ďakujeme firme STAP SF s.r.o., konkrétne pánom Petrovi Škriabovi a Matúšovi Murckovi, za odvoz odpadu a pánom Jozefovi Bezegovi a Radoslavovi Jurčovi za úpravu ihriska a atletickej dráhy.

     

    PaedDr. Júlia Kurtyová

    Foto: Mgr. Vladislav Kristiňák

  • Výzva hlasovanie

    Vážení rodičia, kolegovia, priatelia školy,Vážení rodičia, kolegovia, priatelia školy,
    v snahe získať finančné prostriedky na zveľadenie školského areálu ZŠ v Kurime sme sa zapojili do projektu Gesto pre mesto. Náš projekt bol spomedzi mnohých ďalších vybratý do užšieho výberu – hlasovanie verejnosti. Je už len v našich rukách, či sa nám sumu 1000€ podarí získať.

    Hlas nášmu projektu môžete odovzdať na https://www.gestopremesto.sk/hlasovanie/presovsky-kraj do 30.6.2023 iba raz. Hlasovať môžu len osoby staršie ako 18 rokov. Podporte nás prosím hlasom, zdieľaním na sociálnych sieťach, či akýmkoľvek iným šírením tejto prosby.

    Ukážme, že škola nie je len budova na učenie, ale komunita schopná spojiť sa pre dobrú vec.

    Za všetky hlasy vopred ďakujeme.

    Mgr. Miroslava Passiová

  • Deň Zeme v 4.A

    Žiaci 4.A pod vedením Mgr. Bartošovej oslávili sviatok Zeme aktívne. Vytvorili krásne hmyzie hotely pre včely samotárky, ktoré budú vzácnymi opeľovačmi v našom školskom areáli. Štvrtáci sa postarali aj o poriadok v obci a usilovne zbierali a triedili odpad. Fotografiami z akcie sa zapojili do súťaže Jarné upratovanie s Maxom.  Teší nás, že máme žiakov, ktorým záleží na prírode. Ďakujeme.

  • Majstrovstvá okresu v atletike družstiev

    V stredu 24. mája sa naše chlapčenské atletické družstvo zúčastnilo okresných majstrovstiev v atletike družstiev. ZŠ Kurima reprezentovali Nikolas Randár z 9.A (vrh guľou a hod Wortexom), Patrik Hudaček z 8.B (beh na 800 m a skok do diaľky, štafeta 4x60m), Filip Jurč z 8.B (skok do výšky, skok do diaľky, štafeta 4x60m), Sebastián Kurej z 8.B (hod Wortexom, vrh guľou), Sebastián Murcko z 8.B (beh na 60m, beh na 800m, štafeta 4x60m),Martin Stavar 8.A (štafeta 4x60m), Maximilián Kosť 6.B (hod Wortexom, beh na 60m). Majstrovstvá okresu sa tradične konali v atletickom areáli I.ZŠ na Komenského ulici v Bardejove. Podujatia sa zúčastnili žiaci štyroch bardejovských základných škôl a družstvá z vidieckych ZŠ Raslavice, Hertník, Malcov, Dlhá Lúka a Kurima. Najväčší úspech z našich zaznamenal Sebastián Kurej, ktorý svojim výkonom 10,29 m v disciplíne vrh guľou získal bronz. Všetkým našim atlétom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy aj obce Kurima.

  • Okresné kolo speváckej súťaže SLÁVIK SLOVENSKA 2023

    Dňa 16. 5. 2023 sa  ZUŠ M. Vileca z poverenia MsÚ - odd. školstva a športu v Bardejove sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže SLÁVIK SLOVENSKA 2023.  Je to súťaž slovenských ľudových  piesní, ktorá pripomína a oživuje ľudové tradície z každého kúta Slovenska.

    Odborná porota bola  Mária Mačošková, zasl. umelkyňa, Ing. Monika Soroková, Mgr. Mária Vančíková. Súťažiacich I. a II. a III. kategórie mohla sprevádzať Ľudová hudba ZUŠ M. Vileca. Každý žiak zasieval dve ľudové piesne.   Podmienkou bola, aby jedna z piesní pochádzala zo Spevníka SS 2023 a mala aspoň dve slohy.

    Z našej školy v I. kategórii  získal 3. miesto Juraj Varhol , žiak 2.A. V  III. kategórii reprezentovala našu školu  Elizabet Anna Simková, 8. B.

    Všetci boli úžasní a spievali veľmi pekne. V závere celú súťaž spestrili piesne porotkýň, ktoré si s nimi zaspievali aj súťažiaci.

  • Tvorba komiksových príbehov

    Dňa  11. 05.2023 žiačky našej školy Sofia Poljaková 2.B, Alexandra Jurčová 7. A, sa zúčastnili na slávnostnom  vyhlásení výsledkov krajskej súťaže v tvorbe komiksových príbehov  Moje NIE zlu, ktoré sa uskutočnilo v divadle Jonáša Záborského. Súčasťou slávnostného vyhlásenia výsledkov bola aj  tvorivá dielňa. Lektormi tvorivej dielne boli  Doc. PhDr. Peter Karpinský, PhD., Mgr. Nina Kollárová,PhD,  Mgr. Alena Sedláková, PhD., z Prešovskej univerzity.  Výtvarníčka a ilustrátorka Mgr. Alena Sedláková, PhD  im porozprávala o ilustráciách v detských knihách, pracovných zošitoch, ktoré aj sama ilustrovala. Žiačky našej  školy získali nielen ocenenie , ale prežili krásny výtvarnícky  deň  v malej sieni divadla.V budúcnosti im prajeme inšpiráciu na ďalšiu  výtvarnú tvorbu.

  • OBLEČENIE S LOGOM NAŠEJ ŠKOLY

    Máme pre Vás skvelú novinu!

    Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope:  https://www.kraloveskoly.cz/zskurima/

    Objednávanie je už spustené a bude možné až do 17.5. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť svoj kúsok zo školskej kolekcie!  

    Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!  

    (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

    S pozdravom a prianím krásneho dňa
    vedenie školy 

  • Na krajine nám záleží – postup do finále

    Celoslovenská súťaž vyhlásená Slovenskou akadémiou vied oslovila našich deviatakov. Laura Paľuríková, Patrik Passia, Martin Skonc a Tobias Stričko mali dobré nápady ako vylepšiť náš školský areál. Navrhli vysadiť ovocné kríky, umiestniť nádoby na dažďovú vodu, vysadiť kvety, bylinky, postaviť altánok a niekoľko ďalších skvelých zmien. Naše školské prostredie by bolo krajšie, zdravšie a prospešné pre krajinu. Projekt postúpil medzi 5 finalistov a 5.6. čaká našich žiakov obhajoba ich práce pred odbornou komisiou na Smolenickom zámku.

    Ďakujeme za reprezentáciu, blahoželáme a držíme palce vo finále.

    Mgr. Miroslava Passiová

  • Recykluj a vyhraj!

    Súťaž v zbere SABI viečok a tetrapakov má už u nás niekoľkoročnú tradíciu. Malí aj veľkí umývajú, sušia, počítajú, balia, prinášajú triednym učiteľkám a tie veľkými taškami zasypávajú môj stôl. Máme z toho radosť. Z každého viečka, ktoré neskončí v odpade, ale bude ďalej recyklované. Máme radosť z každého žiaka, ktorý si dá tú námahu a niečo prinesie. Oplatilo sa. Odľahčili sme prírodu od odpadu, naučili sme sa už tak nejak prirodzene triediť odpad a nečakať za to odmenu. Veď 45 kg tetrapakov a 7 kg viečok je toho dôkazom.

    Aj keď sme nečakali, odmena prišla! Naša škola sa opäť umiestnila v prvej oceňovanej desiatke, a tak nás čakajú šiltovky, zaťahovacie vrecká a ďalšie drobné ceny pre zberačov. A vraj aj jeden tablet. Zatiaľ nemá majiteľa. Bude TVOJ?

    Mgr. Miroslava Passiová

  • Hmyzie hotely

    Deň Zeme oslávili žiaci 3.A užitočným tvorením. Tomáš Bolišinga im zabezpečil materiál, drevené rámy a papierové slamky, aby mohli vyrobiť hmyzie hotely. Pod vedením pani učiteľky Repiskej sa im podarili naozaj dokonalé výtvory. Stromy už kvitnú, slniečko svieti, hotely sú pripravené pre hostí. Budeme čakať, kto sa v nich ubytuje.

    Mgr. Miroslava Passiová

  • Environmentálny workshop

    Pri príležitosti Dňa Zeme sme pre žiakov 8. a 9. ročníka pripravili prednášku spojenú s diskusiou a praktickými ukážkami na tému „ Je dažďová voda odpad alebo dar?“.  Náš bývalý žiak, toho času študent Technickej univerzity v Košiciach, Tomáš Bolišinga priblížil žiakom problematiku hospodárenia s vodou, spôsoby jej zadržiavania v krajine a jej význam pre prírodu. Žiakov téma zaujala, kládli podnetné otázky a navrhovali vlastné opatrenia. Súčasťou aktivity bola aj súťaž plná vodných zaujímavostí. Verím, že každý žiak si uvedomil, že rozmýšľať a konať ekologicky nie je len móda, ale nevyhnutnosť.

    Mgr. Miroslava Passiová

  • Svetový deň obezity – víťaz Prešovského kraja

    Každý rok si 4.marca pripomíname Svetový deň obezity. Pri tejto príležitosti vyhlásil Úrad verejného zdravotníctva SR celoslovenskú výtvarnú súťaž pre triedne kolektívy. Úlohou žiakov bolo stvárniť činnosti bojujúce s obezitou, ktoré by sme mohli zaradiť do nášho každodenného života. Žiaci 6.B na triednických hodinách navrhli a namaľovali výkres s pohybovými aktivitami. Ich práca oslovila porotu natoľko, že vyhrali regionálne kolo a postúpili do krajského, kde opäť získali 1.miesto.

    Žiakom ďakujeme za zviditeľnenie našej školy a k úspechu blahoželáme.

    Mgr. Miroslava Passiová

  • Jarné upratovanie s Fusaklami

    Projekt Recyklohry nás sprevádza už dlhší čas. Triedime batérie, elektroodpad, plníme výzvy a úlohy. Žiaci 6.B prijali aprílovú výzvu a počas triednickej hodiny vzali rukavice, vrecia a pridali sa k jarnému upratovaniu. Školský dvor, niektoré uličky obce Kurima, ihrisko pri kaštieli, aj zákutia za ním bolo potrebné vyčistiť. Vyzbierané dve vrecia odpadu hovoria za všetko. So žiakmi teraz čakáme na žrebovanie. Za našu snahu môžeme získať ponožky s ekomotívmi od Fusaklí. Držte nám palce.

    Mgr. Miroslava Passiová

  • Výsledky IQ olympiády – postup do regionálneho kola

    Do školského kola súťaže IQ olympiáda sa zapojilo 53 žiakov našej školy. Počas 30 minút riešili 25 logických úloh. Súťaž nepreverovala naučené vedomosti, ale schopnosť všestranne logicky uvažovať. S najlepším výsledkom v online teste skončil žiak 8.A Dorián Guba. V celoslovenskom bodovaní sa umiestnil na 250.-277. mieste z 12 622 súťažiacich, čo mu zabezpečilo postup do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 18.5.2023 v Košiciach.

    Všetkým účastníkom ďakujeme za reprezentáciu školy a Doriánovi držíme palce v ďalšom kole.

    Mgr. Miroslava Passiová

  • Slávik Slovenska 2023

    Tak, ako sa rozozneli zvuky vtáčkov v prírode, tak krásne sa ozývali hlasy žiakov – spevákov v našej škole. 24. apríla 2023 sa uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže detí v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2023.  Zúčastnilo sa jej v troch kategóriách 20 žiakov 1. až 8. ročníka.

    CELKOVÉ VÝSLEDKY:

    I. kategória (1. -  3. ročník)
    1. miesto - Juraj Varhol, 2. A
    2. miesto - Daniel Hricek, 3. A
    3. miesto - Aurélia Ileková, 1. A
    Cena poroty - Natália Randárová, 3. A

    II. kategória (4. - 6. ročník)
    1. miesto - Charlotte Sofia Štofková, 5. B
    2. miesto - Alexandra Jusková, 6.A
    3. miesto - Chiara Mária Varholová, 4. A

    III. kategória (7. - 9. ročník)
    1. miesto - Elizabet Anna Simková, 8. B
    2. miesto - Nikolas Kurej, 7. A

    Oceneným srdečne blahoželáme a víťazom želáme veľa šťastia na okresnom kole.

  • Zober porisko na školské ihrisko

    V sobotu, 22. apríla 2023, sme netradične prišli do školy. Pre niekoho pekný sen, pre niekoho nočná mora J  Stretli sme sa na školskom ihrisku, aby sme spoločnými silami skrášlili naše vonkajšie športoviská. V príjemnej nálade a v kvalitnom pracovnom nasadení sme pracovali 2,5 hodiny. Podarilo sa nám vyčistiť časť atletického oválu aj sektor pre skok do diaľky. Chutný guľáš na záver brigády bola vytúžená odmena. Veľká vďaka patrí všetkým približne 40 dobrovoľníkom, ktorí na Deň Zeme ochotne prišli a priložili ruku k dielu.  Vďaka vedeniu školy za poskytnutie pracovného náradia a p. Škriabovi za vývoz odpadu. Akcia „Zober porisko na školské ihrisko“ dopadla na výbornú a dobrá správa – práce ostalo ešte dosť J Teda dovidenia pri ďalších brigádach.

    PaedDr. Júlia Kurtyová

  • Víťazmi 1. ročníka TOFFIFEE Cupu v bedmintone sa stali Veronika Iličková a Filip Jurč

    V piatok 21.apríla sa v telocvični našej školy uskutočnil 1.ročník bedmintonového turnaja jednotlivcov v kategórii žiačok a žiakov. V dievčenskej kategórii sa predstavilo päť bedmintonistiek, v chlapčenskej ich bolo osem. Víťazom medzi žiačkami sa stala vďaka najlepšiemu skóre  Veronika Iličková z IX.A. Na druhej priečke skončila Alexandra Jurčová zo VII.A, tretia bola Sabrina Kurejová zo VI.A. Medzi chlapcami si najlepšie počínal Filip Jurč z VIII.B, ktorý zdolal vo finále Nikolasa Kureja zo VII.A. Tretí bol Patrik Hudaček z VIII.B. Všetkým zúčastneným ďakujeme za pekné športové výkony a víťazom blahoželáme. Na tento turnaj jednotlivcov nadviaže v mesiaci máj Mercí Cup, čo bude bedmintonový turnaj dvojíc a uskutoční sa 5.mája v telocvični našej školy.

  • Deň narcisov

    NARCIS ŽLTÝ, NARCIS BIELY, JE TO VEĽKÝ KRÁSAVEC.

    Dňa 20.apríla 2023  sme mali  príležitosť zapojiť sa do verejno-prospešnej zbierky Ligy proti rakovine  Deň narcisov. Pod znakom žiarivo-žltého kvetu narcisu sme  prejavili podporu myšlienke boja proti rakovine. 

    Pre ľudí s rakovinou je  zbierka narcisov tá najvzácnejšia.

     Žltý narcis ako symbol boja proti rakovine sa vo svete po prvýkrát objavil v roku 1987 v Írsku. Narcis bol v gréckej mytológii krásnym chlapcom, ktorý odmietol lásku nymfy a tak ho bohovia potrestali tým, že myslel iba na svoju podobu na vodnej hladine. Deň narcisov je ale o ľuďoch, ktorí myslia na iných.

     Cieľom zbierky je upriamiť pozornosť verejnosti na fakt, že s rakovinou sa denno-denne stretáva čoraz viac ľudí, trend nádorových ochorení je stúpajúci a preto starostlivosť o vlastné zdravie v podobe zdravého životného štýlu a prevencie  je to nevyhnutné. 

    Žiaci 9. ročníka  našej školy chodili  po obciach: Kurima, Dubinné, Kučín, Nemcovce  s pokladničkami  a s narcismi.  Aj vy  ste svojím dobrovoľným príspevkom mohli pomôcť ľuďom , ktorí to potrebujú .  Žltý narcis, kvietok jari a nádeje, ste si pripli na svoj odev a  aj týmto spôsobom ste vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou.

    ĎAKUJEME 
    Podporili ste DEŇ NARCISOV. 
    Aj svojou “troškou” sme pomohli tým, ktorí to potrebujú viac. 
    Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 1 055€.

  • ŠKOLA V PRÍRODE NOVÁ LESNÁ 27. 3. 2023 – 31. 3. 2023

    Pondelok 27. marec bol pre tretiakov a štvrtákov výnimočný. So zbalenými kuframi netrpezlivo očakávali, kedy konečne nastane čas odchodu do školy v prírode v Tatrách.

    Autobusom sme pricestovali do prekrásnej tatranskej obce Nová Lesná, kde sme sa ubytovali v Hoteli Amália. Prekonali sme prvých 130 km. Odtiaľ sa každý deň začínalo poznávanie tatranskej prírody a ďalších atrakcií, ktoré ponúkali tieto špecifické miesta. Cestovali sme tatranskou železnicou. Navštívili sme nádherné miesta. V Poprade nás prekvapila zaujímavá železničná stanica, ale aj zlé počasie. Osada Tatranská Polianka ponúkla kopy snehu a Poliankovo - galériu fotiek, filmov a zážitkov cestovateľa Pavla Barabáša. Videli sme mnohé krásy našej planéty. Na prechádzke okolo Štrbského plesa bolo slnečno, ale mrazivo. Čítali sme si náučné tabule, kde sme sa dozvedeli mnoho informácií o tatranskej prírode. Získané informácie sme si mohli overiť počas prehliadky exponátov v Múzeu TANAP-u v Tatranskej Lomnici.  V múzeu sme si pozreli aj dokumentárny film o vzniku Tatier. Po návrate z výletov sme zrelaxovali v hotelovom bazéne. Podvečer nás čakalo učenie, zopakovali sme si učivo zo slovenského jazyka a matematiky. Po večeri sme zhodnotili prežitý deň  a zabavili sme sa rôznymi hrami a aktivitami. V piatok sme sa rozlúčili s perfektným Hotelom Amália, kde nám počas pobytu  okrem perfektných izieb, skvelého bazéna ponúkali aj výborné jedlá. Navštívili sme Beliansku jaskyňu s náročným výstupom. Na ceste domov sme si dali ešte chutný obed na salaši. 

    Na túto školu v prírode budeme ešte dlho spomínať, mali sme sa skvele a priniesli sme si veľa krásnych zážitkov.

    Jedno veľké ďakujem patrí MUDr. Viere Šamudovskej, našej pani zdravotníčke, vďaka  ktorej sme školu v prírode mohli zorganizovať. Pani doktorka venovala svoj čas a cenné vedomosti našim deťom v mnohých oblastiach života.

    Mgr. Lucia Repiská, vedúca ŠvP

  • Veľkonočné prianie

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola v Kurime
    Družstevná 222
    086 12 Kurima
  • +421 54 739 11 10
    +421 9011 407 474

Fotogaléria